čtvrtek 31. října 2019

Na skok do Kanady 🇨🇦 říjen 2019

Po pěti dnech pobytu v New Yorku a ve Washingtonu (v jiném článku) nastal čas pro transfer na menší vnitrostátní letiště La Guardia a asi 90 minutový přelet na sever USA do Buffalla.

Přistaveným autobusem jsme si za pěkného deště prohlédli americkou stranu Niagarských vodopádů a podrobili jsme se pasové kontrole na hranicích s Kanadou. Znamenalo to vystoupit z autobusu, projít do hlavní budovou a zase nastoupit. Cestující osobními auty mohli klidně sedět ve svých plechových miláčcích a jen podali pas úředníkovi ve skleněné budce.
Výlet lodí k vodopádu spojený se studenou sprchou


Pohled na oba niagarské vodopády - vlevo americká, vpravo kanadská strana
Na kanadské straně nás čekalo druhé Las Vegas. Stovky různých kolotočů, strašidelných zámků, muzeí a mega výprodejů. Jeden z mých spolužáků ze základky, který od sedmdesátých let trvale žije ve Švédsku mi napsal, že tam před 20 lety nic podobného nebylo. Nejzajímavější je, že na americké straně nic takového není. Večer jsme se tedy vydali prohlédnout si jedinečně nasvícené vodopády. 
Podobné "atrakce" jsou jen na kanadské straně Niagary
Následující dne jsme vyrazili se zástupy dalších do metropole oblasti - do Toronta. Prohlídku města jsme zahájili v pohádkové budově Casa Loma, která si zahrála v jednom z posledních dílů Harry Pottera a představuje nepředstavitelný luxus, který majitele přivedl až k bankrotu a nutnosti budovu prodat. Poté jsme se vydali k Síni slávy hokeje na které visel obrovský banner s podobiznou Václava Nedomanského, který byl v listopadu uveden mezi legendy a od něj ke staré a nové radnici. 
Pohled na Toronto ze střechy zámku Casa Loma

Hokejová síň slávy s fotografií Václava Nedomanského
 Tam jsme si udělali společnou fotku s mou českou vlajkou, kterou pro podobné případy vozím vždy s sebou. Na 15:00 hod. jsme měli rezervovánu návštěvu 553 m vysoké CN Tower, která byla od svého dokončení roku 1975 až do r. 2007 nejvyšší volně stojící stavba s veřejně přístupnou plošinou na světě. Tehdy jí překonal Dubajský Burj Khalifa s výškou úctyhodných 828 metrů.
Pohled na Toronto z CN Tower ve výšce asi 500 m
Za dva dny pobytu si netroufám cokoliv více hodnotit a zevšeobecňovat. Budu se tam muset brzy vrátit, abych si užil více krásy panenské přírody. Cesta domů z letiště JFK do Prahy probíhala v režii mnou prověřené společnosti Delta Airlines a Boeing 764 ji zvládl za krásných a příjemných 8 hodin. 


Společná fotografie před radnicí 

Žádné komentáře:

Okomentovat