sobota 12. prosince 2020

Hezký Jiřetín pod Jedlovou, podzemí v Lindavě a zavřený Sloup 🇨🇿

Další rodinný výlet jsme uskutečnili na křížovou cestu nad Jiřetínem pod Jedlovou. Cesta to byla tentokrát trochu delší a cestou jsme se kochali hlavně malebným okolím Máchova jezera a Nového Boru. Díky poměrně ošklivému počasí jsme moc turistů nepotkali a vlastní výstup ke kostelu sv. Kříže byl pohodlnou procházkou. Cestou jsme si prohlédli všechna zastavení, z nichž velmi aktuální nám připadalo zastavení č. VI – kdy Veronika podává Kristu roušku. Pak jsme si přidali nějaké další kilometry výstupem na Jedlovou a oklikou se přes už pomalu povinné zastavení v informačním středisku vrátili zpět k autu.

Křížová cesta nad obcí Jiřetín nad Jedlovou

Aktuální zastavení na pandemii - Veronika podává roušku

Udělat zastávku pod hradem Sloup byla další povinnost. Sám jsem tam byl jen jednou s bankovními cyklodětmi, když jsme bydleli v Holanech. Hrad už byl z důvodů coronaviru také uzavřen, ale trochu jsme doufali, že se nějaká cestička nahoru najde. Bohužel hrad byl zajištěn velmi důkladně, a tak nám nezbylo než se kochat z venku a jen si představovat, jaké by to bylo krásné, dívat se po okolí z hradeb.

Majestátný Sloup zůstal nepokořen


Další obnova mých vzpomínek byla návštěva Lindavy a jeho krásného podzemí. Sice přístup ke vchodu do náhonu jedné ze skláren nedávno poničil pád pískovcové skály, ale procházka asi kilometr dlouhou podzemní štolou, kde jsme na sebe jako malé děti vybafovali a hulákali jako pominutí stál za to. 

Krásný podzimní vstup do podzemí vodního náhonu sklárny v Lindavě

Musíme se tam zase brzy vrátit a to s našimi vnoučky, kterým by se to určitě taky líbilo.

Žádné komentáře:

Okomentovat