sobota 31. prosince 2022

"Sliby se mají plnit aspoň o Vánocích...", aneb cesta lodí z Prahy na Slapy 🇨🇿⛴️ (červenec 2022)

Manželka si dlouho přála uskutečnit výlet parníkem z Praha na Slapy. Protože tyto výlety Paroplavba dělá jen o víkendech, pořád se to tak nějak nehodilo a stále bylo více jiných akcí, které dostávaly přednost. Až tak jednou po covidu mi oznámila, že tuto sobotu jede. A jestli chci, že mohu jet s ní. Předpověď počasí slibovala hezké počasí, a tak jsem se odhodlal jet také. 
Jedno z prvních a nejmenších zdymadel v pražských Modřanech
Stejný nápad mělo ale více lidí a tak se historický kolesový parník Vltava z roku 1940 (mimochodem i kulturní památka ČR) od rána rychle zaplňoval. Náš průvodce plavbou, který po celou cestu komentoval všechny zajímavosti okolí i související záležitosti, tvrdil, že si za celou dobu spolupráce se společností nepamatuje takovou hojnou účast. Cestující byli rozděleni na dvě skupiny – ty co měli zaplacenou „plnou penzi“ a po celou plavbu nevycházeli na palubu, protože jim neustále něco nosili a nás normální cestující, co jsme se spíše kochali a užívali si vzácného letního sluníčka. Také my jsme měli možnost si nápoje a jídlo podle jídelního lístku objednat. Co nás hodně překvapilo, to byly opravdu příznivé ceny, jak za jídla, tak nápoje, které si Paroplavba účtuje. 
Klaustrofobie uvnitř zdymadla se nenosí (Vrané) 

Blíží se zdymadlo ve Štěchovicích

Parník Vltava pluje čtyři hodiny tam po trase Modřany, Zbraslav, Vrané, Davle, Štěchovice do Třebenice pod Slapskou přehradou. Na místě má dvouhodinovou přestávku, ale bohužel je to v dost nešťastném a opuštěném místě, kde není celkem nic vidět. Jinak cesta je to zajímavá, hlavně když k tomu dostanete zasvěcený výklad.

Zdymadlo ve Štěchovicích
Nejzajímavější mi připadal soutok Vltavy a Sázavy u Davle. Obě řeky se tam na 78,3 km spojují a jejich vody se mísí. Vltava je většinou krásně průzračná, Sázava přitékající zprava má naopak jílem zakalenou vodu. Okolí řeky je plné míst, které jsou spojené s začátky trampingu u nás, např. vyhlášená osada Ztracenka. Vidět tato místa od vody je zajímavý zážitek. Každé projetí zdymadla je také krásný zážitek. Přitékající voda zvedá loď uvnitř kamenného koryta o několik desítek metrů. Navíc na horním toku se musí demontovat kabina našeho parníku, abychom projeli pod mosty. Také kormidelník se musí hodně sehnout, aby se pod most naše loď vešla. 

I kormidelník se musel pod mostem sehnout.
Na konečné vystupujeme a jdeme do kopce asi jeden kilometr do obce Třebenice. Tam ale otevřeno nic není. Prohlížíme si hráz Slapské přehrady a míříme na „horní“ přístaviště, kde funguje malá hospůdka s předzahrádkou. Odměňujeme se nanukem a kávou a po chvilce míříme zpět k naší lodi. 
Po 4 hodinách plavby v cíli pod  hrází Slapské přehrady
Cestou zpět je už není catering tak náročný, množství nabízeného jídla se snížilo na rozumnou úroveň, o to více dochází na sekty a tichá vína. V poklidu se pohodovou plavbou za 3,5 hodiny vracíme do podvečerní Prahy. Díky za super výlet.

Žádné komentáře:

Okomentovat