pátek 16. března 2018

Jeden den žákem ve škole vaření v Hoi An 🇻🇳 4.3. 2018

Už před rokem jsem měl přání zúčastnit se jako naprostý amatér kurzů vaření vietnamské kuchyně, ale svůj plán jsem musel z časových důvodů odložit, protože při poznávacím zájezdu na to prostě nebyl prostor. Kuchařské kurzy v Hoi An pořádá každý den řada hotelů, restaurací, ale i přímo specializovaných škol. Svoji volbu jsem stále odkládal, až mi moje internetová vyhledávačka (= manželka) našla na předposlední den něco, co mě opravdu zaujalo. Byla to škola, která slibovala, že bude navíc i eco, což mě zaujalo (blíže jejich web www.hoianecocookingclass.com). 


Tržiště na okraji města mělo mnohem příjemnější atmosféru, než hektické centrum města

Tady vám angličtina není celkem k ničemu. Musíte se s místními domluvit rukama...
Každá lekce většinou začíná návštěvou místního trhu, kde vás zasvětí do zvláštnosti místních bylinek, zeleniny, ovoce, popř. i dalších produktů. Tato kuchařská škola navíc inzerovala, že nás naučí s místními úspěšně smlouvat, ale žádný významný pokrok jsem ve zbývajícím pobytu nepostřehl 😨.
Pak že mladí nechtějí vařit! Děvčata č. 6 - 8 byla z nedalekého Mnichova
V jeden den se nás sešlo kolem dvaceti a zastoupení to bylo skutečně mezinárodní - hodně Němců, Francouzů a Korejců. Hlavně všichni to chápou hlavně jako zábavu a tak přestože lekce je vedena v angličtině, vždy z gest lektorů i při horší znalosti pochopíte, co máte právě dělat. Škola probíhá pod heslem "Co si navaříte, to si také sníte.", takže každý frekventant má svůj číslovaný tác i s poklopem, kam si postupně skládá svoje výsledky, které si nakonec sní. Naprostou samozřejmostí je vyplnění požadavků klientů na vegetariánskou stravu nebo na alergie na určité produkty, velmi často třeba mořské plody. Všechny tyto požadavky umí operativně zajistit a nahradit je jinou ingrediencí. 

Projížďka po řece a lov krabů může začít.

Na řece se hledí i na bezpečnost turistů - proto povinně ty vesty.
Vlastnímu vaření předcházela ještě asi 30 minutová projížďka v typických vietnamských košových loďkách s ukázkou chytání modrého raka (většina účastníků si skutečně svého ráčka chytla) a lovu sítí na otevřené řece.

Docela dřina - to mletí vyloupané rýže

Hezky rovnoměrně rozetřít po tkanině, pod kterou se vaří voda.

A za 10 vteřin je placka skoro hotová. Bude ještě 24 hodin schnout na sluníčku.
Výrobu rýžového papíru jsme si prakticky osahali od ručního mletí rýže až po pečení rýžových placek, které posloužili za chvíli k přípravě tradičních závitků.
Při smažení klasicky hezky použít hůlky.

Příprava sojové omáčky na grilované lilky může být docela zábava

Výsledek práce každého účastníka. Pěkné, ne?

Ten nápis je dost výstižný a hovoří mi z duše.
Cena 730 tis. dongů (=32 USD) za pět hodin výuky včetně transferu z/do hotelu je na naše poměry cena skutečně lidová. Navíc všichni účastníci dostali brožurku se všemi vařenými jídly a užitečnou škrabku, kterou se dají ze zeleniny vyrobit úžasné nudličky. Takže to je záruka, že to nebylo naše poslední vietnamské vaření. Vždyť vietnamská kuchyně je dost lehká a tudíž i dost zdravá. I když sehnat některé ingredience, např. banánový květ bude asi těžká honička.

Žádné komentáře:

Okomentovat