pondělí 17. dubna 2017

Císařské hl. město Hue a Mramorové hory 🇻🇳 8. 4. 2017

Představu o bohatstaví a moci císařů si můžete udělat v bývalém císařském hlavním městě Hue. Ten je také na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Do citadely obklopené 2 m širokými a 10 km dlouhými hradbami a 30 m širokým a 4 m hlubokým vodním příkopem vede 10 bran. V zakázaném městě nalezneme paláce, pagody, stély a hrobky několika generací císařů. Řada objektů je bohužel v rujnách, ale zřetelné jsou rozsáhlé restaurátoské práce. Sem se normální smrtelník za života většinou nedostal. Hlavní vchod do citadely pod zlatou střechou byl vyhrazen pro císaře a pro slony. Menší vchody vlevo a vpravo byl vyhrazen pro služebnictvo.   
Vchod do císařské citadely

Pohled na část vodního příkopu

Některé z již restaurovaných detailů střech schrámů

Pohled na ještě nezrekonstruované objekty
Nedaleko od citadely je na Voňavé řece 21 metrů vysoká pagoda Thien Mu, která je symbolem Vietnamu. Vše je zasazeno na břehu Vonící řeky. Sem je nejlepší se přesunou lodí, které fungují jako taxi. 

Taxikář od Voňavé řeky

Monumentální vchod do chrámu

Milovníci bonsaí si přišli také na své

Mramorové hory Ngu Hanh Son je pět rozeklaných mramorových vrcholů, na kterých byly postaveny pagody. Jednotlivé vrcholy symbolizují přírodní prvky - vodu, dřevo, oheň, kov či zlato a zemi.
Přidat popisek

Do záběru se mi dostaly jen tři vrcholy, na čtvém stojím
Materiálu na výrobu soch je v místních horách dostatek
Krása střech místních svatyní
Některé tělesné proporce máme podobné



Žádné komentáře:

Okomentovat