pondělí 17. dubna 2017

Památky My Son a nejpříjemější místo Vietnamu Hoi An 🇻🇳 8. - 10. 4. 2017

My Son představují nejrozsáhlejší čamské památky ve Vietnamu, které bylo Vietnamským náboženským centrem od 4. do 13. století, což představuje nejdelší období rozvoje v jihovýchodní Asii. 
Z většiny věží jsou od války jen trosky

Jedna přístupná v trochu lepším stavu

Detail zdobení, které se provádělo dodatečně  do zdiva
Ze 68 staveb se jich do dnešní doby dochovalo 20, protože za Vietnamsko-americké války stavby utrpěly bombardováním, protože se v této oblasti soustředili bojovníci Viet Comu. Tato oblast je také na seznamu UNESCO. O rekonstrukci se pokoušeli už před válkou Francouzi, ale stavby jsou z pálených cihel bez jakékoliv malty, tak pochopitelně příliš nedrží. Technolologicky je zajímavé, že Čamové stavby nejprve postavili a potom do hotového zdiva vyrili výzdobu.

Od roku 1999 na na seznamu kultuurního dědictví UNESCO také město Hoi An. Tvrdí se o něm, že je nejatmosferičtější, nejpříjemnšější místo Vietnamu, zaroveň i dostatečně kosmopolitní a kulinářská Mekka této země. Původně se jednalo o přístav Čamského králoství, ale v 19. století nánosy řeku zanesly a tím pádem i vzdálily moři. Proto byl přístav přenesen do 35 km vzdáleného Da Nangu. 


Město Hoi An při ústí řeky, které si ponechalo atmosféru dřívější doby


Krytý japonský most z konce 16. století
Večer nábřeží ožívají jak turisty, tak i místními


Město oživili v 90. letech 20. století turisté, kteří jsou pro město skutečným požehnáním. Např. (na rozdíl od místních) jezdí po městě zásadně jen na kolech, jako to činili před 15 - 20 lety ještě místní. Symbolem města je krytý japonský most z 90. let 16. století.  Za návštěvu stojí domy čínských a japonských kupců, výrobny hedvábí či lampiónů, zakázkoví krejčí, švadleny a ševci pracují tak rychle, že si za 24 hodin můžete dojít na oblek, šaty či boty.
Babičky prodávající lampióny pro štěstí

Město je známé také výrobou hedvábí a lampiónů

Tohle snad není třeba ani překládat. Mohu jen potvrdit.

Tady není opravdu radno nikam spěchat...

Žádné komentáře:

Okomentovat