pondělí 17. dubna 2017

Saigon a delta řeky Mekong 🇻🇳 12. - 14. 4. 2017

Původně byl Saigon součástí Kambodže, ale jak postupně vietnamští osadníci postupovali na jih, stal se součástí Vietnamu. V letech 1956 až 1975 byl hlavním městem.  Dnes je to největší a nejdůležitější obchodní město sjednoceného Vietnamu a na které je v pozitivním směru vidět vliv francouzské nadvlády. 
Široké bulváry, moderní stavby a všude přítomné motorky

Radnice se sochou všudepřítomného HČM
 Všude zde vládne pořádek, upravenost, rozsáhlé parky, bohatá květinová výzdoba a hlavně milí lidé. Vše kazí jen ty přemnožené motorky. Ceny jsou trochu vyšší než na severu. Oficiálně se Saigon sice jmenuje Ho Či Minovo Město, ale podobně jako kdysi u nás, kde Gottwaldovu všichni říkali dál Zlín, místní používají starý název. 


Tento snímek byl pořízen v neděli, takže v ulicích je trochu volněji



Průvodnované prohlídky měsna na ikonických skútrech VESPA
Mladí novomanžené v ulicích Saigonu

Městu dominuje několik památek z konce 19. stolení - jako např. 40 m vysoká katolická katedrála zvaná Notre Dame, budova hlavní pošty, či budova opery z r. 1897. Z bývalého prezidentského paláce, dříve sídla francouzského generálního guvernéra je dnes Palác sjednocení. Nedaleko je Muzeum následků války s trochu jednostrannými informacemi o průběhu posledního válečného konfliktu. Přesto zde můžeme potkat velké množství turistu z USA a Evropy.
V Muzeu následků války je rozsáhlá expozice americké vojenské techniky
Výlet do delty řeky Mekong představuje výlet minimálně na 1,5 dne. My zajeli do dvoumiliónového městečka Can Tho, které jsou pověstné svými plovoucími trhy. 


Na řece můžete dostat čerstvě připravenou snídani

Nabízené zboží najdete připevněné na stožáru lodi

Řeka zde opravdu voní...

Doma by to bylo opravdové jmění

Prodáno a ananasy poputují po toku řeky dál
Nečekejte trh jako v thajském  Bankoku, ale regulérní velkoobchod, kde se úroda z velkých lodí překládá na lodě menších obchodníků, kteří je prodávají dal místním. Přesto je to příležitost vidět čluny plné tykví, ananasů nebo manga. A místní rybí trh byla opravdová lahůdka, kde člověk viděl úplně všechno živé, až po žáby nebo nejrůznější vodní havět. 

Malou ukázku místních trhů přidám do samostatného příspěvku.

Žádné komentáře:

Okomentovat