pondělí 17. dubna 2017

Kouzlo vietnamských trhů a gastronomie 🇻🇳

Miluji chodit na místní trhy a to celkem kamkoliv a jakékoliv. Ty se zeleninou a rybami mohu snad nejvíc ze všech. A většinou se ale chodím jen dívat. Ještě jsem nenašel způsob, jak si na dovolené nakoupené produky v hotelu uvařit. Nakonec a hodně upřímně - ti místní to s místními produkty umí ze všech úplně nejlépe.


Je libo malé chobotničky na váš stůl?

Rybí trh v Can Tho

Pověstný postrach hoteliérů a letckých společností - durian

Tolik potřebné chilli papričky


Nám dobře známý vodní meloun

Dračí ovoce

Minibanány třeba na gril
Také mě baví jíst přímo na ulici. Nebojím ani toho, že se s místními kuchaři a stánkaři nedomluvím. Většinou také dopředu ani nevím, kolik to bude stát, protože ceny mají v místních "žížalkách", nikoliv v angličtině. Domluvím se ale snadno rukama a ukáži mu přímo na místě, z čeho to chci jídlo připravit. Vše je čerstvé a hlavně autentické. Nic proti vietnamským bistrům u nás, taky je hojně využívám. Ale v porovnání s originály přímo ve Vietnamu je většinou tak třetí liga, spíše jen okresní přebor. Na tržnici v Hoi An jsem viděl úžasnou věc - zasklenou kukaň, kde hosty obsluhuje místní majitel a dokola na nízkých sedačkách u nerezového pultíku, kam se vejde tak akorát talíř, jsou na sebe namačkáni zástupci nejrůznějších národností (většinou mladí cestující Němci, Holanďané, Skandinávci či Američané) a pochopitelně i místní strávníci. Všichni jsou neuvěřitelně komunikativní, srdeční a rozdělí se s vámi o svoje poznatky z cest. Vše usnadňuje obrázkový jídelní lístek, který má většina stánků.


Polévka Cao Lau (varianta známého Pho Bo v Hoi An)

Letní závitky Nem Cuon


Další pomsta francouzských kolonizátorů, ale pro nás velmi často rychlá sázka na jistotu, když spěcháte...

Také se mi zde líbil koncept korejského BBQ. Tak bych si představoval svoji vysněnou restauraci. Jen jsem nevymyslel, jak zařídit to jejich krásné počasí, které je k tomu potřeba. Sedíte si na terase s přáteli, popíjíte a uprostřed stolu je malý otevřený gril na dřevěné uhlí. U vedlejšího pultu si vyberete suroviny na které máte chuť a vše si dál děláte sám. Pokud si s něčím nevíte rady nebo si s tím jen nechcete "špinit" ruce, rychle přispěchá ochotný personál, která vám poradí nebo maso, zeleninu či ovoce na gril vloží za vás.
To se mi líbí - korejský BBQ

Tak to si už opravdu nepamatuji, co to bylo...

Grilovaná kuřata 

Vietnamsky to neumím, ale je to výborný grilovaný krokodýl

Žádné komentáře:

Okomentovat