pondělí 17. dubna 2017

Hanoi a Halong 🇻🇳 4. - 6. 4. 2017

Hlavní město dnešního Vietnamu bylo založeno už roku 1010. V době, kdy hlavním městem bylo císařské Hue, Hanoi byla jen regionální centrum. Na výsluní se Hanoi dostala v letech 1902 - 1953, kdy bylo hlavním městem celé Indočíny. Dnes v tomto politickém centru země žije asi 7,5 mil. obyvatel a ti používají závratných 6 miliónů motorek. Město je fakticky rozděleno na čtyři částí, z nichž pro nás a další turistické návštěvníky je nejzajímavější pochopitelně Stará Hanoi v okolí  jezera Hoan Kien, kde ráno natrafíte na cvičence Tai chi, večer třeba na vyhlášené vodní loutkové divadlo. 
Město se rychle mění, za starou zástavbou vyrůstají moderní adrministrativní budovy a hotely

Vchod do Památníku písemnictví, nejstaršího centra vzdělání

Jedna z věží je na rubu bankovky 100 tisíc dongů (= naše stovka)

Mauzoleum Ho Chi Minha

Pozoruhodná je směs 36 uliček řemesel, kde zpravidla v celé ulici se drží jedna profese (obuvníci, tkalci, krejčí, truhláři, apod). Všude je však dostatek příležitostí k posezení či k jídlu.
Jedna z vyhlášených řemeslných uliček, kde to žije do pozdní noci

Novodobým symbolem Hanoje je most Long Bien, který byl Američany neustále bombardován a vždy provizorně opraven. Konec bombardování nastal v momentě, kdy na jeho opravě začali pracovat američní zajatci. Tuto smutnou historii připomíná také věznoice Hoa Lo, přezdívaná jako Hanojský Hilton. 


Zátoka Halong představuje místo, kde podle pověsti drak sestoupil do moře. V zátoce je asi 2.000 krasových ostrovů a celá oblast je od r. 1994 na seznamu památek UNESCO.
Už se blížíme do zátoky...
Místní bossové dělají vše pro to, aby přesměrovaly zástupy turistů z pobytu na lodích do nově postavených ale prázdných hotelů a aqua parků v zátoce. V době mého pobytu zakázali z důvodů znečištění populární výlety na kajacích po zátoce, do roku 2020 musí zmizet všechny dřevěné lodě a z bezpečnostních důvodů být nahrazeny kovovými koráby. 

Takový je zájem o pobyt a přenocování v zátoce



Přes den náš číšník na lodi, ráno pozorný cvičitel Tai Chi

Místní se svými pojízdnými bufety


V oblasti je velké množství jeskyní s krasovou výzdobou

Nevím zda je to stalaktit nebo stalagnát. Krápníku v délce 3,5 m se ale chodí poklonit všechny neplodné Vietnamky.


Žádné komentáře:

Okomentovat